Harold Hollander
Excel/VBA-programmeur en -coach
Status: Beschikbaar voor opdrachten

06 - 12 52 93 85    |    info@excelwens.nl

Vrijblijvend intakegesprek
Het begint met een vrijblijvende intake op de werkplek waar een Excel-toepassing nodig is. Samen brengen we in beeld wat het huidige werkproces is: welke handelingen verricht je in Excel (en eventueel Word en Powerpoint). Ik geef direct aan wat de mogelijkheden zijn om het werkproces te verbeteren. Daarbij laat ik mogelijkheden zien met behulp van voorbeeld-toepassingen die ik al eerder maakte voor vergelijkbare situaties.


Voorbereiding op de intake
Gaat een Excel-toepassing een goede besparing opleveren? Wat hebben we nodig om tot die toepassing te komen? Kijk eens hiernaast naar de praktische vragen waar je alvast over na kunt denken. In het intakegesprek kunnen we vervolgens makkelijk de opdracht duidelijk afbakenen.


Samen naar een goed eindresultaat
Met een goed afgebakende opdracht gaan we samen aan de slag. Zodra ik een plan van aanpak heb en alvast wat praktische dingen kan uitwerken en laten zien, is het nuttig om al snel samen te kijken of we op het juiste spoor zitten, zodat we tijdig kunnen bijsturen. In het ontwikkeltraject zullen er regelmatig zulke momenten zijn, waarbij ook eindgebruikers al in een vroeg stadium meekijken. Dat past mooi in de trendy agile gedachtengang, waarbij bouwers en gebruikers van een toepassing iteratief en met korte lijnen tot een goed eindresultaat komen.


Testbegeleiding
Wat ik bouw, moet goed worden getest, tussentijds en aan het eind van het ontwikkeltraject. Zelf regel ik de systeemtest en de functionele test en ik begeleid eindgebruikers bij het bedenken en uitvoeren van acceptatietesten. Zie ook "Over mij", over mijn ervaring als softwaretester en testco├Ârdinator.


Implementatie en beheer
Als ik een Excel-toepassing maak, dan is er naast een knop ook een tabblad "Beheer" waarin je zelf gegevens kunt beheren over dingen die zouden kunnen veranderen.
Voorbeeld: in een tekstbestand staan regels met een geboortedatum op positie 23 tot en met 30. Stel dat dit vaste formaat later zodanig verandert dat die datum op positie 28 begint. Dan kun je in tabblad "Beheer" bij "geboortedatum" het getal 23 wijzigen in 28.


Kosten/baten-analyse
Denk aan de Excel-taak die je wilt automatiseren.
Beantwoord zelf alvast de volgende vragen:
  1. Hoeveel minuten duurt deze taak (normtijd)?
  2. Hoe vaak voert een medewerker de taak uit?
  3. Hoeveel medewerkers voeren de taak uit?
  4. Is het eenmalig of periodiek?
  5. Periodiek: wat is de frequentie? Dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks?
  6. Wat kost een medewerker per uur?

Met deze gegevens kun je de jaarlijkse besparing uitrekenen. Dat doen we natuurlijk met Excel :-)
Klik hier!


Praktische zaken
Handig om alvast over nagedacht te hebben voordat we aan de slag zijn:
  1. Zijn de medewerkers beschikbaar die nodig zijn om tot een goede toepassing te komen? Denk aan eindgebruikers, projectleden, procesanalisten, business analisten, leden van een realisatieteam dat software maakt waarmee de toepassing moet samenwerken? Enzovoort.
  2. Zijn de rechten geregeld die nodig zijn om te werken (voor mij, maar ook voor bovengenoemde mensen)? Denk aan toegang tot netwerkstations, directory's, databases, systemen. En natuurlijk Microsoft Office (eenzelfde versie).
  3. Waar werk ik? Op locatie in de buurt van bovengenoemde mensen? Of (gedeeltelijk) vanuit huis? En hoe dan: via een virtuele werkplek?
  4. Mijn uurtarief: zie "Over mij".
Excelwens.nl  |  06 - 12 52 93 85  |  info@excelwens.nl  |  LinkedIn  |  KVK: 73711330                      © 2019  |  Webdesign: Excelwens